Black, euh, piet?

Voor we vertrokken naar de UK vroeg Gust al of Sinterklaas daar ook cadeautjes kwam brengen. Wij vertelden van niet, maar Santa Claus zou er wel zijn. Een Nederlandse vriendin hier viert het echter wel en dus kriebelde het bij ons toch ook wel om een brief te schrijven en te vragen of die goedheilige man ook even voor ons het kanaal kon oversteken. Boekjes werden bestudeerd, collage’s werden geknipt en klaar gelegd. En toen was er dat woensdagochtendontbijtje.

Een Canadese, een Engelse, een Columbiaanse, een Nederlandse en een Belgische, het kon het begin van een mop zijn. We hadden een gezellig ontbijt samen, met enkel de kleinste kindjes erbij kon er zelfs nog gebabbeld worden. Sinterklaas kwam ter sprake en we probeerden uit te leggen wat het was, de Nederlandse en ik. Black Piet, euh, of hoe vertaal je dat? Het hele pietendebat deden we uit de doeken. Door een documentaire van enkele jaren geleden werd het mij al duidelijk dat niet alle tradities zonder zonde zijn. Al leek alle heisa van de afgelopen weken er dan soms weer over. Maar toen was er woensdagochtend.

‘Hij heeft een zwarte knecht’. ‘Hij zit op het paard en de piet loopt achter hem’. ‘Vroeger kregen stoute kinderen zelfs van de roe!’. De ogen van ons medemoeders werden alsmaar groter, ze vonden het onbegrijpelijk. Want buiten de vraag waar de rendieren dan waren en wie er dan bij de Spaanse kindjes op bezoek kwam, was het klasseverschil toch echt wel een bijzonder heikel punt. Santa Claus – Sinterklaas: 1-0.

Wij zetten op 5 december nog wel onze schoen. Maar misschien moet zwarte piet dit jaar maar eens op het paard zitten. En dan kan Sinterklaas met roetvegen voor hem de deur komen opendoen. Wij zetten alvast een pintje klaar, voor beiden. Want zoveel heisa en gedoe, dat kan alleen maar vermoeiend zijn.

This blogpost is about Sinterklaas, a Belgian (controversial) tradition about a white man who’s bringing presents to the children, just as Santa Claus. Unless like Santa Claus, Sinterklaas is accompanied by a ‘black face’, and their relationship is not really in balance. There are protests going on in Belgium and the Netherlands right now, because the tradition of the black face is considered racist. When we explained the tradition to some other mums, they were quite surprised…


Een reactie op “Black, euh, piet?

  1. inderdaad, het is niet allemaal even ‘zonder zonde’ als we dat graag zouden willen he… het voelt voor mij heel ‘normaal’ en gewoon, zonder bijbedoelingen, maar het feit dat ik dat hier zelfs niet eens zou durven vermelden in het bijzonder rassengevoelige Amerika, zegt anderzijds ook genoeg… gelukkig zijn wij op 6 december in België 😉 Volgend jaar nog eens opnieuw nadenken 😉 veel plezier daar alleszins!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s