To brexit or not to brexit

23 juni is het zover. Dan stemmen de Britten voor of tegen Europa. Leave or In. Leave or Remain. Tot gisterenavond konden de Britten zich registreren om te stemmen. En het zal nog spannend worden.

Al enkele weken krijgen we hier regelmatig een flyer ‘UK is stronger IN Europe’ in onze handen. We knikken dan vaak even, gevolgd door ‘we agree, but can’t vote’. Enkel inwoners met het UK-burgerschap mogen stemmen op het referendum. Tegenstanders flyeren wat minder, of misschien gewoon minder aan ons. Al zijn er wel enkelen met een duidelijke pin op met ‘LEAVE’. Ik voel me ineens niet zo welkom meer.

Peilingen zeggen niets. Het blijft 50/50. De telefoon-peilingen hebben net wat meer In-stemmers, de online-bevragingen zorgden voor een kleine Leave-meerderheid. Intussen roepen de politieke kopstukken op om Ja te zeggen tegen Europa, om erbij te blijven. Maar wat denkt het volk?

Hier leven veel (Europese) expats. Meer dan ik ooit zag. Ik leerde al veel meer niet- dan wel Britten kennen. Wat gebeurt er met deze hele gemeenschap als de Brexit er komt? Met al die mensen die hier dan niet meer welkom zijn? Of rechten verliezen en plichten bij krijgen. Met grote internationale bedrijven die hier hun hoofdkantoor hebben? Toch zijn er zelfs op enkele internationale/Belgische/Nederlandse Facebookgroepen in Londen ook veel Brexit-overtuigers te vinden. En niet iedereen is er mee bezig, of toch niet met de kern. Zo wordt er op sommige fora vooral benadrukt om nu al euro’s af te halen als je op vakantie gaat naar Frankrijk. Want de Pond, die zal nog zakken. De vraag is vooral of dat na 23 juni ook nog zo zal zijn.

Only in Dutch, London people don’t need an explication about the Brexit. Or do you?šŸ™‚

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s