Drie is te veel

Noot van de éénkoppige redactie: dit is een zijsprongetje in het Londen-verhaal. Gewoon, omdat het na vier weken met drie weken ziektes in huis, er eventjes uit moest. Sla deze post gerust over, als emo-toestanden u niet interesseren. 

‘Drie’, zeiden Toon en ik als mensen ons vroegen hoeveel kinderen we wilden. Toen we nog jong en bijzonder onwetend waren. En in de waan dat wij dat wel allemaal eens zouden doen, drie kinderen, een job en dan ook nog elkaar. We sliepen toen gemiddeld negen uren per nacht. Negen!

‘Twee, zonder twijfel’, zeiden we enkele jaren later na het eerste jaar met Gust. Gemiddeld haalden we dat eerste jaar amper vier uur. Een erg donker jaar, met gewoon veel te weinig slaap, veel black-outs en maar een paar leuke momenten. Een jaar waarin ook onze relatie onder druk stond, want weinig of geen slaap maakt je prikkelbaar, maar ook weinig relativerend. Die twee samen zorgden voor af en toe een stevige ruzie, zonder dat we zelf nog wisten waarom. We besloten eerst de balans terug te zoeken voor we voor een tweede gingen. Na twee jaar konden we weer genieten van elkaar, van ons gezin. Na drie jaar was er Kamiel.

Met Kamiel ging het beter. Niet geweldig, maar toch. Hij sliep iets beter, maar vooral wij waren rustiger. We wisten dat het zou beteren. En soms weten we dat weer even niet. Zoals de afgelopen weken, wanneer we ons weer opsplitsen om toch maar iets te kunnen slapen. Waar we ’s ochtends tegen elkaar en de kinderen uitvliegen omdat we gewoon nog zo moe zijn. Maar bon, af en toe eens klagen doet deugd. Alhoewel. Er zijn mensen die geen relatie hebben, die geen kinderen hebben of die niet gezond zijn. En dus hou ik soms ook wel mijn mond. En weet ik dat het binnen enkele jaren echt geweldig zal zijn. Want nee, een derde komt er niet. Niet alleen om ecologische, financiële of praktische redenen. Maar vooral omdat wij graag slapen.

2016-01-06 19.08.24-1

Btw: Gust won de slaaprace met 6-1. Het is Kamiel vergeven, hij was ziek.  


9 reacties op ‘Drie is te veel

  1. ooh Elke toch!!! Zalig om te lezen en te merken dat we niet de enige zijn die zo een slaaptekort ervaren… Hier speelt het zinnetje “het is een fase, het is een fase!” steeds door mijn hoofd als mijn twee bandieten een beetje te heftig bezig zijn naar mijn zin. 🙂 . Maar als ze dan eens in hun rustige momenten gezellig met en naast elkaar bezig zijn, dan smelt ik weer helemaal… Kortom… Je bent niet alleen meid, hier zit er ook eentje met geregeld wallen om U tegen te zeggen en grumpy aan de ontbijttafel… Het is een fase! Het is een fase! 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Oooow zo veel herkenning ook hier! Ik kruip mee vroeg in bed. Net als gisteren en eergisteren en… Wanneer sliep ik nog eens ononderbroken? De laatste keer dat ze nog eens gingen logeren😊Maar ooit he, ooit!

    Geliked door 1 persoon

  3. Ook ik, als mama van 3 kinderen (van nu 10, 12 en 15), kan alleen maar zeggen dat het voorbij gaat, maar dat die jaren van onderbroken en te weinig slaap moordend zijn. Als ik terugkijk, begrijp ik ook meestal niet hoe we het overleefd hebben, als persoon en als koppel. Als ik nu baby’s of peuters zie, word ik instant vertederd, maar de herinnering aan die periode is nog niet voldoende vervaagd om er alleen maar het mooie van te zien. Voor mezelf vond ik het ook erg donkere jaren, met relatief weinig levensvreugde en veel schuldgevoelens over slecht humeur en prikkelbaarheid. Maar het gaat dus echt wel voorbij, al heb je daar op dit moment weinig aan. Probeer als koppel ook te overleven, het zijn heel zware jaren voor je relatie. Af en toe een babysit of proberen eens een weekendje weg te gaan. Als wij dan eens weggingen, was het eerste wat op ons programma stond: SLAPEN 🙂 Succes Elke! x

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s